Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ - Ο Τιμωρός



Αρσαβίρ Σιρακιάν
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Ο Τιμωρός
Μετάφραση: Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
(1990)

Ήταν μικρόσωμος, σιωπηλός, διακριτικός και εφευρετικός. Περνούσε παντού απαρατήρητος και συνάμα διέθετε τις ικανότητες του γεννημένου αρχηγού. Ήταν ο ιδανικός τύπος του τιμωρού, καθώς, πάνω απ’ όλα, διατηρούσε άσβεστο το μίσος στην ψυχή του ενάντια σε αυτούς που αφάνισαν το λαό του.
Ήρωας του βιβλίου αυτού είναι ο ίδιος ο Αρσαβίρ Σιρακιάν ο αφοσιωμένος στο σκοπό του εκδικητής του αρμενικού λαού. Κατάπληκτος ο αναγνώστης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το χρονικό του σχεδιασμού και της εκτέλεσης του πιο παράτολμου σχεδίου τιμωρίας που έγινε ποτέ. Το κυνήγι που μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εξαπέλυσαν οι Εβραίοι κατά των ναζί, υπολείπεται αυτής της συγκλονιστικής καταδίωξης των πρωταίτιων της Γενοκτονίας, που πραγματοποίησαν οι Αρμένιοι εκδικητές σε τρεις ηπείρους και που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού οι τυραννοκτόνοι εκτέλεσαν με κεραυνοβόλα χτυπήματα το ένα μετά το άλλο, όλα τα βασικά στελέχη της νεοτουρκικής ηγεσίας.
Ο Αρσαβίρ Σιρακιάν θεωρείται δίκαια ισάξιος του Σογομών Τεχλιριάν, εκτελεστή του εγκεφάλου του σχεδίου εξολόθρευσης των Αρμενίων, Ταλαάτ Πασά, τις περιπέτειες του οποίου, όπως και όλης της ομάδας εκδικητών, περιγράφει γλαφυρά στο συναρπαστικό βιβλίο του Επιχείρηση Νέμεσις ο Ζακ Ντεροζύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου