Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η ΑΡΜΕΝΙΑ *


Ζαν Πιέρ Αλέμ:
Η ΑΡΜΕΝΙΑ*
Μετάφραση: Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
(1973)


Δεν υπάρχει στον κόσμο λαός που, όσον αφορά τη μοίρα του και τη σημερινή του κατάσταση, να μπορεί να συγκριθεί με τους Αρμενίους. Και η μια και η άλλη είναι γεμάτες παραδοξότητες.
Τριάμισι εκατομμύρια Αρμένιοι, οι μισοί περίπου, ζουν στα εδάφη όπου, εδώ και τρεις χιλιετηρίδες, πρωτοεμφανίστηκε το Έθνος. Οι υπόλοιποι απαρτίζουν την αρμενική διασπορά και βρίσκονται διασκορπισμένοι σ’ ολόκληρο τον κόσμο, με τις πιο συμπαγείς ομάδες της εγκατεστημένες στη Ρωσία, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, το Ιράν, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ν. Αμερική.
Για να υπερασπίσουν και ν’ ανακτήσουν την ελευθερία τους, οι Αρμένιοι διεξήγαγαν, σ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους, σκληρούς αγώνες, που μερικές φορές προκάλεσαν φοβερές σφαγές και συμφορές παρόμοιες με τις οποίες κανένας άλλος λαός δεν έχει γνωρίσει. Η ιστορία τους αποτελεί μια αδιάκοπη σειρά από μάχες. Έχει περισσότερους μάρτυρες από κάθε άλλο λαό, αλλά κι επιστήμονες και καλλιτέχνες. Το μαρτυρούν η λογοτεχνία, η μουσική και κυρίως η θαυμάσια αρμενική αρχιτεκτονική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου