Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΟΓΙΑΝ



Μπεντρός Ζομπιάν:
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΟΓΙΑΝ
Μετάφραση: Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν
(2005)

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του: «…Γράφοντας την ιστορία αυτού του ταξιδιού, θέλησα στο μέτρο του δυνατού να γνωρίσω στους αναγνώστες τις εμπειρίες αυτές που έζησα μαζί με τον Ουίλιαμ Σαρογιάν. Πριν από το ταξίδι αυτό, εκτός από κάποια ελάχιστα πράγματα, δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα για τα μέρη αυτά. Δεν γνώριζα την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, την Τραπεζούντα, το Ερζερούμ. Δεν γνώριζα επίσης τις διάφορες περιοχές της Ανατολίας, που ήταν πλούσιες σε ιστορία και μνημεία».
Το βιβλίο αυτό εμπλουτίζει με ξεχωριστό υλικό την εποποιία του ανθρώπου στην προσπάθειά του να επαναλάβει το εγχείρημα του Οδυσσέα. Η επιστροφή στην πατρώα γη ταυτίζεται και στην περίπτωση του Σαρογιάν με το στόχο της επανασύνδεσης και της συνέχειας της ιστορίας, μιας ιστορίας που διακόπηκε βίαια λόγω εξωτερικών παρεμβάσεων.
Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου αποτέλεσε η διακαής επιθυμία του διάσημου Αμερικανοαρμένιου συγγραφέα Ουίλιαμ Σαρογιάν, να επισκεφθεί το Μπιτλίς, την πόλη καταγωγής του ή ό,τι απέμεινε απ’ αυτήν μετά τη Γενοκτονία. Η επιθυμία του αυτή θα πραγματοποιηθεί το 1964, δηλαδή μετά από 56 χρόνια. Συνοδός, χρονικογράφος, γραμματέας και φίλος σ’ αυτό το ταξίδι του Σαρογιάν υπήρξε ο δημοσιογράφος της αρμενικής εγημερίδας «Μαρμαρά» της Κωνσταντινούπολης, Μπεντρός Ζομπιάν, ο συγγραφέας του έργου.
Ο Ζομπιάν θα αναλάβει το ρόλο του «μεταδότη» των σκέψεων του Σαρογιάν και θα κατορθώσει να αποτυπώσει στο βιβλίο αυτό, με τρόπο ζωντανό και γλαφυρό, τις εντυπώσεις από το κοινό τους ταξίδι, ένα ταξίδι προσκύνημα, σε τόπους με ανυπολόγιστο ιστορικό βάρος και μνήμες. Οι «θησαυροί» αυτοί της ιστορίας που θα συναντήσουν οι δύο συνταξιδιώτες στο οδοιπορικό τους, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους ίδιους – μιας και αποτελούν τον τόπο καταγωγής τους ως Αρμενίων – όσο και για όλους εμάς, εφόσον η ιστορία των Ελλήνων ταυτίζεται, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, άμεσα με την Ανατολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου